dissabte, 4 d’agost del 2018

MIDES, DISTÀNCIES I UNITATS EN ASTRONOMIA

Per mesurar les distàncies a l'univers és necessari emprar unitats de mesura molt grans. En general, es fan servir dues unitats:

Unitat astronòmica (UA). És la distància mitjana de la Terra al Sol: uns 150 milions de quilòmetres. Aquesta unitat s'usa per expressar les distàncies dins el sistema solar. Mercuri, el planeta més proper al Sol, es troba a 0,4 UA. Neptú, el més llunyà, està a 30,6 UA.

Any llum. És la distància que recorr la llum en un any. Com que la llum recorr 300.000 km en un segon, en un any recorr uns 9,5 bilions de quilòmetres.

S'usa per mesurar les distàncies d'objectes situats fora del sistema solar. L'estel més proper al Sol, Pròxima al Centaure, està situat a uns 4 anys llum. La Via Làctia té un diàmetre d'uns 100.000 anys llum.

ACTIVITATS:
  1. Un avió comercial pot viatjar a uns 1.000 km/h. Quant de temps tardaría a arribar al Sol? I en arribar a Pròxima al Centaure?
  2. Un asteroide expulsat del cinturó d'asteroides, pot viatjar cap a la Terra a uns 20.000 km/h. Aquest cinturó està a unes 3 UA del Sol. Quant de temps tardaria a col·lidir amb el nostre planeta viatjant a aquesta velocitat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada