dilluns, 6 d’agost del 2018

LA LLUNA


La Lluna és el satèl·lit de la Terra. Té 3.476 km de diàmetre, una quarta part de la Terra, i es troba a una distància d'uns 380.000 km, aproximadament.

Els moviments de la Lluna

La Lluna du a terme dos moviments propis:
  • Un moviment de rotació damunt ella mateixa, que tarda 28 dies a completar.
  • Un moviment de translació al voltant de la Terra, dibuixant una òrbita gairebé circular, en què empra aproximadament 28 dies, temps que es coneix com a període lunar.

Per tant, alhora que la Lluna fa voltes al voltant de la Terra també en fa entorn del seu propi eix, invertint el mateix temps en fer els dos moviments. Per això sempre presenta la mateixa cara cap a la Terra.

A més, la Lluna també acompanya la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol.

Les fases lunars

Al llarg del període lunar veim canviar l'aspecte de la Lluna a causa del moviment al voltant de la Terra i a la diferent il·luminació que rep dels rajos del Sol.

Els eclipsis

Quan un astre n'oculta un altre totalment o parcialment, es produeix un eclipsi. Des de la Terra en podem veure de dos tipus: eclipsi de Sol i eclipsi de Lluna.

Les marees

La Terra i la Lluna s'atreuen mútuament a causa de la força de la gravetat. Aquesta força es pot apreciar als oceans, ja que la seva massa d'aigua es desplaça a causa de l'atracció que hi exerceix la Lluna.

El nivell de l'aigua puja a la zona terrestre més propera a la Lluna i a la situada a la part oposada, encara que amb menor intensitat. En aquests punts on el nivell de l'aigua puja, es produeixla marea alta, mentre que a les zones on l'aigua es desplaçada i en baixa el nivell, té lloc la marea baixa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada