dilluns, 6 d’agost del 2018

ELS MOVIMENTS DE LA TERRA


La Terra, com els altres planetes del sistema solar, du a terme dos moviments: un de rotació, damunt ella mateixa, i un altre de translació, al voltant del Sol. Tots dos moviments tenen importants conseqüències.

Per comprendre bé els moviments és important conèixer alguns conceptes:

  • Eix de rotació. Línia imaginària que passa pel pol nord geogràfic i el pol sud geogràfic. Aquests pols no coincideixen exactament amb els pols magnètics, que són els que assenyala una brúixola.
  • Pla equatorial. Un pla imaginari perpendicular a l'eix de rotació que tallaria la Terra en dues meitats iguals: hemisferi nord i hemisferi sud. L'equador és la línia imaginària que separa els dos hemisferis.
  • Pla de l'eclíptica. Un pla que talla el Sol per la meitat i que conté el moviment de la Terra al seu voltant.

El moviment de rotació

És el moviment que fa la Terra al voltant de l'eix de rotació i es completa cada 24 hores, temps que constitueix un dia.

Un punt situat damunt la superfície terrestre passa part d'aquestes 24 hores a la zona il·luminada pel Sol (dia) i l'altra part del temps a la zona d'ombra (nit). La durada del dia i la nit varien al llarg de l'any, a causa de la inclinació de l'eix de rotació de la Terra.



El moviment de translació

La Terra fa un moviment de translació al voltant del Sol, seguint una òrbita el·líptica, gairebé circular. Aquesta òrbita està contenguda en el pla de l'eclíptica, que talla al Sol per la meitat.

El moviment de translació al voltant del Sol es completa en 365 dies, que determinen un any terrestre. Al llarg d'aquest temps la Terra du a terme un recorregut complet per la seva òrbita.

Una de les conseqüències d'aquest moviment és la successió de les diferents estacions de l'any. A més, també és responsable que durant part de l'any, un pol quedi encarat cap al Sol sense que es faci de nit, mentre que l'altre pol hi queda d'esquena, sense arribar a rebre'n llum. Aquesta situació s'inverteix a cada pol cada sis mesos.


1 comentari: