dilluns, 6 d’agost del 2018

LES ESTACIONS


El pla equatorial de la Terra no coincideix amb el pla de l'eclíptica, sinó que està inclinat 23,5º. Aquesta inclinació té una gran importància, ja que és la causant que a la Terra hi hagi diferències en la temperatura i en la durada del dia i la nit al llarg de l'any.

Com a conseqüència d'aquestes diferències es produeixen les estacions de l'any: primavera, estiu, tardor i hivern. Les dates de pas d'una estació a una altra varien al llarg del temps.
  • El dia de pas d'estiu a tardor i d'hivern a primavera es coneix com equinocci. En aquesta data la durada del dia i de la nit és igual (dotze hores).
  • El dia de pas de tardor a hivern i de primavera a estiu es coneix com a solstici. En aquesta data la diferència en la durada entre el dia i la nit és màxima.


El moviment aparent del Sol

Des de la superfície terrestre sembla que el Sol gira al voltant de la Terra dibuixant un arc al cel que comença a l'alba i acaba en fer-se fosc.

A zones com Espanya situades a latituds mitjanes, el Sol dibuixa al cel un recorregut que varia amb les estacions i dura més temps a l'estiu que a l'hivern.

 A l'estiu el Sol surt pel nord-est, puja molt en el cel; se situa al sud al migdia, i es pon pel nord-oest.
  • A l'hivern el Sol surt pel sud-est, puja poc en el cel, se situa al sud al migdia, i es pon pel sud-oest.
  • Durant la primavera, el Sol surt i es pon cada dia una mica més cap al nord, i al migdia es troba cada dia una mica més alt al cel.
  • A la tardor, el Sol surt i es pon cada dia una mica més cap al sud, i al migdia es troba cada dia una mica més baix al cel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada