diumenge, 5 d’agost del 2018

COMPOSICIÓ DE L'UNIVERS: LES GALÀXIES


A causa de la seua immensitat, solament coneixem una petita part de l'univers, en la qual existeixen innombrables galàxies.

Les galàxies són enormes agrupacions d'estels, nebuloses i pols interestel·lar que es mantenen units entre si a causa de l'acció de la força de la gravetat.

Les galàxies poden tenir diferents formes: el·líptiques, espirals normals, espirals barradas i irregulars. De totes elles, les espirals són les més comunes.


Al seu torn, les galàxies s'agrupen formant cúmuls, que poden estar constituïts per centenars o, fins i tot, per milers de galàxies.

Com hem dit anteriorment, en les galàxies trobem nebuloses, que són immensos núvols gasosos formades per concentracions d'hidrogen i heli, i pols interestel·lar.





Encara que no contenen estels, les nebuloses poden haver-se format a partir de restes d'antics estels que van explotar.

Algunes nebuloses són llocs de formació d'estels, que naixen en concentrar-se els gasos i provocar un augment de la temperatura. Per açò és freqüent trobar nebuloses i cúmuls estel·lars junts.

ACTIVITATS:
  1. Quines diferències hi ha entre una galàxia i una nebulosa?
  2. Cerca informació sobre el nom de les galàxies més properes a nosaltres. Descriu la seua forma i indica a quina distància es troba de la nostra galàxia.
  3. Investiga i explica en el teu quadern a què es deu el color que presenten algunes nebuloses, com les quals es mostren en les fotografies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada